fbpx

Coworkingy se v poslední době rozrůstají údajně až o 40 %, a i přesto se neustále setkáváme s otázkou, cože to ten coworking znamená a jak to vlastně funguje?
Rozhodli jsme se, že se vám to zde pokusíme, co nejjednodušeji vysvětlit a nahlédneme společně do našeho centra coworking Node5, který byl otevřen mezi prvními v Praze.

Každý coworking funguje trochu odlišně, ale všechny mají stejnou myšlenku.
Jde o sdílené místo, kam můžete přijít pracovat, pokud potřebujete klid, nebo naopak i pokud chcete poznat nové lidi, kteří pracují ve stejném oboru. U nás máme několik člentsví.

Coworkingy jsou často spojovány se startupy, což ani u nás není výjimka. Vyrostla u nás nejedna úspěšná firma. Vzhledem k akcím, které se zde pořádají, máte velmi blízko k zajímavým přednáškám, kterých se můžete také zúčastnit. Momentálně také pro naše členy připravujeme program Node5 Academy, který bude v rámci členství poskytovat možnost vzdělávání se formou přednášek a workshopů, zaměřených na různá témata v oboru.

V coworkingu nejčastěji naleznete freelancery — ajťáky, programátory, copywritery, designéry a vlastně jakékoliv podnikatele, kteří mohou pracovat z domova či na dálku. Máme u nás nejenom vyloženě počítačově zaměřené lidi, ale dokonce i svatební koordinátorku, takže meze se zde nekladou. 

Často jsou coworkingy také hodně využívány digitálními nomády, kteří na svých cestách potřebují některé dny pracovat a k tomu zpravidla potřebují dobrý internet. Pro takové lidi je velmi příhodné, že mohou coworkingy využít i třeba jen na pár dní.

Proč lidé navštěvují coworkingy?

Produktivita

Tohle je pravděpodobně nejčastější odpověď, kterou by nám jistě potvrdil každý, kdo někdy pracoval z domova. Abyste byli doma produktivní musíte mít hodně silnou vůli, nebo skvěle zorganizovaný čas. Když ale docházíte na nějaké místo, máte pocit, že když už jste tam došli, měli byste asi splnit několik úkolů z vašeho seznamu. Navíc v coworkingu okolo sebe vidíte spoustu lidí, kteří zrovna pracují na své práci a vás to motivuje mnohem více, než když jste sami zavření doma.

Podobně to funguje i pokud si jdete sednout třeba do kavárny, ale tam na vás neustále kouká číšník, který vás pohledem vybízí k tomu, abyste si koupili něco dalšího. To se vám v coworkingu nestane, můžete zde zůstat jak dlouho chcete a nezáleží na tom, kolik si toho u nás na baru zakoupíte. Kávu i něco k snědku u nás samozřejmě naleznete také, ale nikdo vás zde nebude při práci rušit.

Startupy

Dalšími častými návštěvníky jsou lidé, kteří začínají nějaký svůj projekt a potřebují místo, kde se mohou setkávat se svými kolegy, diskutovat o vylepšeních nebo například potřebují reprezentativní zázemí pro setkání s potenciálním investorem.

Poznávání nových lidí 

U nás v Node5 máme dvě rozdělené zóny. Takzvaná “Quite zóna” a “Event Space”. V Quite zóně se po celý den udržuje ticho, nemůžete zde telefonovat ani mít schůzky a naleznete zde lidi, kteří chtějí mít na práci klid a nechtějí být ničím rušeni.

Naopak Event space je rušnější zóna, kde se pořádají různé akce a přednášky. Pokud se zde zrovna nic nekoná naleznete zde taktéž osoby, kteří pracují na počítači, ale nemusíte se je bát oslovit. Event space je ideální místo, pokud se chcete seznamovat a poznat nové lidi. Lidé zde mívají pracovní schůzky, týmové meetingy, rozhovory a skoro pořád se zde něco děje.

Eventové prostory

V nabídce máme také možnost pronajmout si některé z našich zasedacích místností.

K dispozici máme:

Event space se zvukovou aparaturou a projektorem, který je vhodný pro větší akce a vejde se sem až 200 lidí.
Velkou zasedací místnost s projektorem, která je vhodná pro větší konference, vejde se sem až 40 osob.
Malá zasedací místnost s televizí, optimálně pro 12 lidí, ale dle rozložení se sem vejde až 20 osob.

Pokud by vás více zajímali naše prostory k pronájmu, koukněte na naši nabídku eventových prostorů.

Snad jsme vám trochu přiblížili, kdo jsme a co děláme. Příště se zaměříme na to, jak vypadá vaše první návštěva v Node5.

Pokud budete mít jakékoliv otázky neváhejte se na nás obrátit, náš tým vám velmi rád odpoví! 🙂